22 Mayıs 2008 Perşembe

Arıcı Amcayı Ziyaret


Arıcı amcamızın ismi Osman Duysak. 13 kolonisi vardı. 2007 sonbaharında Antalya'ya yakın biryerde arılarını kışlatmak üzere götürdü. Baharda erken güçlenen arılarını 3'er 4'er çıtalı bölmüş. Nisan ayının ortasında arılar bala gidiyor diye bulunduğumuz kasabaya getirdi. Geldiğinde böldüğü kovanların anaları daha yumurtlamaya başlamamıştı. Bir de nisan sonundaki soğuklardan etkilendi. Arılarının gelişmesi gecikti. Bana kovanın birinde anaarı yok herhalde göremedim bi ara bakıver demişti.
Bugün 17:00'den sonra araba ile arılığına gittim. Arılığına vardığımda kimse görünmüyordu. Daha sonra baktım. Geliyor. Hacı Amca hem arılarını bekliyor hem de ineklerini otlatıyor.
Öndeki 4 kovan kasabaya geldikten sonra çıkan oğulları. Öndeki oğulların en soldakinde yumurta yoktu. Oğul çıkalı 20 günü geçtiği için anaarıyı ince ince aramadık.Günlük yumurta verdik. Yarın bakacak anaarı memesi yapılıyorsa kendisine 4-5 gün sonra çıkacak anaarı memesi vereceğim. Kolonilerin çoğunda kat görünüyor. Ama burada arıya kat 10 peteği tam olarak peşin veriliyor. Bazen arı hiç kata çıkmadan sonbaharda kat indiriliyor.


Bu giden ineklerden ikisi Hacı Amca'nın. Arılığın çevresindeki çit niçin yapılmış derseniz. Çit arılığı ineklerden koruyor. Kaşınmak isteyen bazı inekler kovanlara sürtünüyormuş. Hacı Amca kovanın bir kaçı devrilirse hen arıdan hem de inekten oluruz diye hemen arılığın çevresini çevirmiş.


İnekler yolu ele alınca. Eşeğine yükünü sardık. O da yola düştü.





Hacı Amcanın arılığının çevresinden bir görüntü.

Görünen çalılıklar tesbi. Hacı Amca bu yıl bal olur diyor. Bal veren otları tek tek saydı. Ama ben onları bilmiyorum. Bir ara hepsinin resimlerini çekip yayınlayacağım.
Dönüş yolundaki papatyalar



Eğer bugünlerde Rabbim bir yağmur verirse ilaç gibi gelecek.


Hacının arılığın çevresi çok güzel.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Koca önce Hacı amcaya ve size bol ürünlü bir sezon geçirmenizi dilerim.Arılar sayesinde değişik insanlarla tanışıp onların fikirlerinden yararlanmak veya onlara faydalı olabilmek çok güzel bir duygu ve iş olsa gerek,buna binaen bizleride yörenizde değişik yerleri ve kişileri tanıttığınız içinde şükranlarımı sunuyorum,herşey gönlünüze göre olsun,saygılarımla.