5 Mart 2009 Perşembe

ANAARI KONTROLÜ YAPTIK

 Arılarımızın ne durumda olduğunu bir kıştır kontrol edememiştik. Çarşamba günü hava sıcaklığının yüksek olacağını meteorolojiden öğrenmiştik. Mehmet Abi Öğretmen arkadaşım Abdullah Bayram Gürdal ( babadanarıcı.blogspot.com) Hocam ile öğle arası hemen arıların yanına gittik.
Anaarı kayıplarının olup olmadığını merak ediyorduk. Sırasıyla Mehmet Abinin 6 kovanını kontrol ettik. Daha önceden anaarısı ölmüş olabilir dediğimiz bir arısının anaarısı yoktu. Kovan 4 çıtadan ibaretti. Şubat ayının ilk günlerinden itibaren yagmalanıyor gibiydi. En fazla çalışan arı izlenimi veriyordu ama bu kadar çalışmasına imkan yoktu. Bildiğimiz bir şey vardı ki bir kovan anaarı kaybettiğinde ilk önce o kovan yağmalanıyordu. Gerçekten de öyle oldu. 
   Yedek anaarımız olmadığından anaarı kaybeden kovanı koku vererek akşam hemen yanındaki kovanlarla birleştirdik.
Benim 8 kovanda ana kaybı yoktu. Bir şey dikkatimi çekti. ortadaki çıtaları kontrol etmeme rağmen yavru faaliyeti çok azdı. Günlük yumurta ve yeni çatlayan yumurtalar vardı.
Babadan arıcı Abdullah Hocamın arısının anaarısını Antalyada aldığımızda kontrol etmiştik. Yavru faaliyeti bizimkinden iyiydi. Birinci parti yavrular çıkmış. Anaarı tekrar yumurtlamış. 
Kontrolleri yaptıktan sonra arılarımıza 3/2 (şeker/su) oranında invert şurup verdik. 
Arılarımız çok iyi polen getiriyordu. Yavru faaliyeti de başlayınca sezunu açtığımızın farkına vardık. 

4 yorum:

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

Selamlar
Sezonunuz hayırlı olsun Allah kovanlarınızı bol,bol bal ile doldursun Abdullah beye selam
Amatör arıcı Mustafa Hilmi ÖZKAL

E.ÇOKENGİN dedi ki...

Yeni sezon hayırlı olsun.Ama yılları çok hızlı ileri almışsınız fotoğraflardaki tarih 2037.İnşallah o günleride görürüz ama zor gibi .Kolay gelsin

EnvEr dedi ki...

Bol bereketli ve sağlıklı bir sezon geçirmeniz dileği ile hayırlı olsun
Yalnız resimlerde bir eksiklik var. Polen getiren arılar yok. (Özellikle aşağı taraftaki kovanların resimleri)

Şükrü KOCA dedi ki...

Mustafa Hilmi Bey, iyi dilek ve temennileriniz için teşekkürler. Selamınızı Abdullah Hoca'ya uluştıracağım. Aleyküm selam.
Erdal Bey arıcılık bizim için zevk aldığımız bir hobi olduğu için onları kontrol ederken herşeyi unutuyoruz. Kah resim çekmeyi unutuyoruz kah tarihe dikkat etmiyoruz. Eksiklerimizi ancak haber haber yaparken fark ediyoruz.
Enver Hocam hep beraber bereketli ve sağlıklı bir sezon geçiriiz inşaallah. Polen resimleri dediniz de aklıma geldi. Bugün sizin kovanlar maşaallah süperdi. Arılar hep polene mi çalışıyordu ne. Görünce insan zevk alıyor. Görmenizi isterdim.