24 Mart 2009 Salı

Anaarı Aranıyor

Babadan Arıcı Abdullah Bayram Hocamın kovanı çok iyi gelişiyordu. Bugün kontrol ettiğimizde hiç açık yavru yoktu.  Anaarı memeleri vardı. Bunu görünce ne olduğunu anladık. Bir umutla tüm çıtaları kontrol ettik. Ama anaarı yoktu. Bizim buralarda hiç erkek arı yok. Hatta erkek arı gözleri bile yok. 
 Tek çare yedek anaarı vermek ama bizim gibi hobicilerde ne gezer anaarı. Dostlardan istesek o da zor. Bu zamanda anaarı olsa herkesin kendisine lazım.  Ama bir umutla arkadaşlarda bulunursa anaarı alabiliriz. Yardımcı olabilecekler varsa msn adresimize e maillerini bekliyoruz.

16 Mart 2009 Pazartesi

Baharı Sabırla Bekliyoruz

Bu kış aralık ocak aylarında bir çok yerde hava sıcaklıkları pek düşmedi. Bunu birçok arıcı arkadaşın bloğundaki haberlerden anlıyoruz. Bizim buralarda hava sıcaklıkları arılar için uygun değildi. Biz mart gelirse havalar iyileşir diye bekledik. Cuma günü saat 17:00'de vaziyet böyleydi.
Yeni arıcı arkadaşlarımızdan Bilgisayar Öğretmeni Enver Bey'e ve Mehmet Abiye 17:00'den sonra invert şurup yapmayı karaklaştırmıştık. Enver Hocam ile hemen Mehmet Abinin eve gittik.
Enver Beyin iki kovanı var. Onlara 15 kg şekerden invert yaptık.
Şekeri poşetlerde almış. Dök dök bitmedi.





Enver Bey şekeri eritmek için karıştırırken
Mehmet Abiye artık sen burada fabrikasyon invert şurup üretir satarsın  derken duruşu değişti ve bize böyle poz vermeye başladı. 
Enver Bey krem tartarı ilave ederken.
Enver Beyin invert şurup yapıldıktan sonra Mehmet Abinin invert şurubu yaptık.
Şekeri kaba koyarken biraz zorlansa da poz vermeyi  de ihmal etmedi. 

Saat 20:00'de işimizi bitirdik. Mehmet Abiye teşekkürlerimizi ettikten sonra ayrıldık. İnverti bu şekilde yapmak işimizi çok kolaylaştırdı. 
Cumartesi sabah durum böyleydi. Ayvalıpınar'ın her tarafı karlarla kaplıydı.




Pazar günü sabaha kadar 5 cm kar yağmıştı. Ama akşam üzeri biraz güneş doğunca dağların güney yamaçlarındaki karlar hemen eridi. Bizim kovanlar da güneşi iyi gören bir yerde olunca çeveresindeki karlar erimiş. Sanki o karlar hiç yağmamış gibiydi. Çiçekleri don hiç etkilememiş.

Bu yıl eylül ayından sonra hiç kek vermedik. Arılarımız bu soğukta suya neden ihtiyaç duydu anlayamadık ama bazı arılar suluktaydı. 

12 Mart 2009 Perşembe

İnvert Şurup Yapmak Zor Mu? İşte Çaresi

İnvert şurubu bu sıralar poşette veriyoruz.  Poşeti toplu iğne ile 4-5 yerinden delerek veriyoruz. Havalar tam ısınmadığından dolayı verirken acele ediyoruz.  Ama kovan kapaklarını kapatırken toplu iğneyi bir yerlere koyuyorsunuz, eldiven ile toplu iğneyi almak delmek bir de acele etmek zor oluyordu. 
Mehmet Abi hocam poşeti delmenin daha kısa ve kolay bir yolu var mı diye sordu. Ben de toplu iğne ile delmek şart çünkü deliklerin fazla şerbet akmaması gerekir dedim. Belki silgiye toplu igne takabiliriz dedim. Bugün sabah bu aleti yapmış getirdi. 
Bugün denedik. Gerçekten iş daha kolaylaştı. Arılığa bir kovanın kenarına koyduk. 
Herkes baharın geldiğini ergen ağacı ile gösteriyor. Biz de bugün çektiğimiz ergen fotografı ile baharın durumunu göstermek istedik.

Yağan kar ve yağmur kendisini belli ediyor. Çayımız daha gür akıyor.
Bugün İstiklal Marşı'nın kabul edilişini kutladık.
Rahmetli Mehmet Akif ERSOY'un dediği gibi "Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın"
Arılarıma bakmak için fazla zamanım olmuyor. Ya öğleyin 1 saatlik arada yemek yemeyeceksin ya da saat 17:00 den sonra. İnvert şurup hazırlamak da her seferinde zor geliyor. En büyük tencerede yapıyorum. O da ancak bir sefer yetiyor. Bu böyle olmayacak dedim. Dün 50 kg şeker aldım. Bugün 17:00'den sonra Mehmet Abinin eve gittik.
45 Litre su / 41 kg şeker Amacımız 1/1 oranında invert yapmak. Su neden fazla derseniz. Kulandığımız kap çok yayvan olduğundan dolayı buharlaşmanın çok olacağını düşündüm. 
Su kaynamadan az önce şekeri ilave ettik.
Şurubumuz kaynayınca her 3 kg şekere  iyice dolu çay kaşığı ile bir kaşık olmak üzere krem tartar ilave ettim.
Krem tartarı ilave ettikten sonra altındaki odunları bir kısmını alarak bir 20 dakika daha kaynattık. Saat 19:00 gibi işimiz bitti. Allah izin verirse haftasonu da Mehmet Abiye 25 kg şekerden 1/1 oranında invert hazırlamayı düşünüyoruz
Eve geldiğimde arkadaşlarla beraber sipariş ettiğimiz peteklerimizi de Enver Bey getirmişti.  Havalar ısındıkça arıçılık işleri de hızlanıyor. Bakalım hayırlısı..

9 Mart 2009 Pazartesi

KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Alemlere rahmet olarak gönderilen peygamber efendimizin (SAV) dünyamızı şereflendirdiği bugünün tüm islam alemine huzur, mutluluk getirmesi dileğiyle,

5 Mart 2009 Perşembe

ANAARI KONTROLÜ YAPTIK

 Arılarımızın ne durumda olduğunu bir kıştır kontrol edememiştik. Çarşamba günü hava sıcaklığının yüksek olacağını meteorolojiden öğrenmiştik. Mehmet Abi Öğretmen arkadaşım Abdullah Bayram Gürdal ( babadanarıcı.blogspot.com) Hocam ile öğle arası hemen arıların yanına gittik.
Anaarı kayıplarının olup olmadığını merak ediyorduk. Sırasıyla Mehmet Abinin 6 kovanını kontrol ettik. Daha önceden anaarısı ölmüş olabilir dediğimiz bir arısının anaarısı yoktu. Kovan 4 çıtadan ibaretti. Şubat ayının ilk günlerinden itibaren yagmalanıyor gibiydi. En fazla çalışan arı izlenimi veriyordu ama bu kadar çalışmasına imkan yoktu. Bildiğimiz bir şey vardı ki bir kovan anaarı kaybettiğinde ilk önce o kovan yağmalanıyordu. Gerçekten de öyle oldu. 
   Yedek anaarımız olmadığından anaarı kaybeden kovanı koku vererek akşam hemen yanındaki kovanlarla birleştirdik.
Benim 8 kovanda ana kaybı yoktu. Bir şey dikkatimi çekti. ortadaki çıtaları kontrol etmeme rağmen yavru faaliyeti çok azdı. Günlük yumurta ve yeni çatlayan yumurtalar vardı.
Babadan arıcı Abdullah Hocamın arısının anaarısını Antalyada aldığımızda kontrol etmiştik. Yavru faaliyeti bizimkinden iyiydi. Birinci parti yavrular çıkmış. Anaarı tekrar yumurtlamış. 
Kontrolleri yaptıktan sonra arılarımıza 3/2 (şeker/su) oranında invert şurup verdik. 
Arılarımız çok iyi polen getiriyordu. Yavru faaliyeti de başlayınca sezunu açtığımızın farkına vardık.