26 Nisan 2008 Cumartesi

Acemi Olana Petek Vermesini Arı Söylüyor

Bu kovanda katta 3 çerçeve vardı. Kuluçkalıkta daha tam kabartılmamış çerçeveler var diye biraz ağırdan aldım. Bugün sabah bakım için arılığa gittiğimde bu kovanda durum böyleydi. Sen misin bunu yapan diyerek kuluçkalıktaki geçen yıldan kalan eski peteklerden 3 tanesini kata alarak yerlerine kabartılmamış petek verdim.
Acemiyiz ya her kovan kendisi söylüyor ne yapılması gerektiğini. Bu kovanda kat dolmak üzereydi. Demekki ben yine geç kalmışım. Şimdiye kadar hiç görmediğim bir dalak şekli. Çıtaya tutturmuş. Biz de kata son çıtaları da koyarak arıyı rahatlattık.
Bu kovanın anası ölmüştü. Geçenlerde baktım üç ana memesinin birinden ana çıkmış. Ana memesi açılmış. Ben de kalan ana memelerini başka kovana aktardım. Bir nevi kovanı böldüm. Sağ selamet çıksın. Belki ana arıya ihtiyaç olur ya da seneye bir fazla kovanımız olur dedik. Böldüğüm kovandaki ana gözleri de açılmış. Ama ben ne kadar baktıysam ana arıları göremedim. Ya tam acemiyim ya da analara birşey oldu. Bakalım hayırlısı. 3-4 gün daha bekleyeceğim. Bakarsın çiftleşmiş yumurlamaya başlamış. Eğer varsa yola devam, Yoksa başka bir çare düşünelecek
Ortadaki belediye başkanı, sağında ben, solundaki İlköğretimin müdürü, en sağdaki kasabadaki muhtarlardan birisi. 23 Nisan töreninden. Normalde liselerin öğrenci ve öğretmenlerinin tamamı 23 Nisan bayramlarına okul olarak katılmaz. Ama bizim burası küçük bir kasaba olduğu için biz 19 Mayıs ve 23 Nisan günlerini ilköğretim ile birlikte kutluyoruz.
Elma ağaçları tam olarak çiçek açtı
Arıya baktıktan sonra ailecek pikniğe gittik. Hava da güzeldi. Tavuk ne de güzel gitti.
Yabani armut. Biz burada çöğür armudu deriz
Bu çalı tesbi diye biliniyor. Mayısın sonlarına doğru çiçek açıyor. Açtığında birden bir nektar akımı oluyor ama bu güne kadar balını alanı pek duymadım. Bizim buralarda arılar en fazla mevcuda haziran sonunda ulaşmaya başlıyor. Her halde o nedenle alınamıyor. İnşaallah bu yıl biz alabiliriz. Kısmet. Daha yeni yapraklanıyor
Bu meşe. Daha yaprakları hiç açılmadı. Buradaki arıcıların söylediğine göre temmuzda palamutlarından nektar salgılarmış bazı yıllarda. O yıllarda çok fazla bal olurmuş. Ama ben iki yıldır arıya bakıyorum. Bir şey yok. Arıcılar da bu yıl meşede nektar yok diyorlar

22 Nisan 2008 Salı

Ana Arı Üretmek İçin İlk Adım

Ali Türk Abinin teşvikleri ile yarı ana arı üreticisi olacağız. Aşağıda resmini çekip anlattığım ana arısı ölen kovandan iki ana arı memesini kesip burada eşleştireceğiz. Bu kovanın gelişimi yavaştı. Bunlardan çıkacak ana arıların çok kaliteli olacağına pek inanmıyorum ama bakalım. Şansımızı deneyeceğiz. Kovan sayım fazla olsa ana arı üreteceğim ama üç kovanla ana arı üretsek olmayacak. Bu yıl kovan sayımı arttırıp seneye çabuk gelişen kovanlardan ana arı üretmeyi düşünüyorum.
Güzel bir çiçek arılığımızın yakınlarında vardı Ben de çektim.
Mehmet Abinin arı gelişmiyor. Biz neden olarak geçen yıl tkv'den aldığımız ana arıyı görüyoruz. Gelişmesi için bir çıta arı da verdik. Ancak bu kadar oldu. Dördüncü çıtayı daha bugün verdik. Arıcı arkadaşların farklı görüşleri olanların görüşlerini bekliyorum. Ama yakında anaarıyı değiştireceğim. Az kaldı.
Bu arımın ana arısı öldü. Üç tane ana arı memesi yapılmış. Ana arı gözleri baya büyük. kaliteli olur diye düşünüyorum. 4-5 gün sonra çıkar diye tahmin ediyorum.

İki arıma kat verdim. Gelişme güzel.

Bu kovanda 15 çıta vardı. Ballıkta daha işlenmemiş iki tane çıta olmasına rağmen şurupluğun altına böyle dalak sallamış. Bu da yetmemiş katın boş kısmına bezden aşağı bundan küçük bir dalak daha sallamış. Ballıktakı çıtaları örmeden arının böyle bir şey yapmasına şaşırdım

Suluk

Arıların su ihtiyaçlarını karşılamak için kolay bir çözüm yolu bidonu kestik doldur taşı arıların su ihtiyaçı karşılandı

12 Nisan 2008 Cumartesi

Arıya kat verdim

Bugün 9 çıtası iyice dolan ve boş kısma dalak atan kovana kat verdim. Ballıktaki en dışta olan birer çıtayı alarak kata verdim. Onların yerine örülmüş petek verdim. Tabiki bu çıtaları en dışa degil 2 ve 9 nolu çıtaların yerine verdim. Bizim buralarda bazen akşamları havalar soğuk olur. O nedenle Ali Türk Beyin daha önce tarifini yaptığı gibi kata arıların çıkabileceği yeri daralttım ve ve kattaki çıtaların üzerini örttüm ve arıları 1/1 oranında şurupla besledim.

Ayrıca Mehmet Duysak Abinin az ve öz olan arıya bir çıta arılı takviye verdik. Arılar belki birbirini kırar diye oda kokusu verdik. Arayı bir gazete kağıdı ile böldük. olmadı arıların üzerine ve boş peteklerin üzerine şurup püskürttük. Bir sorun çıkmaz diye düşünüyorum ama yarın yine bir kontrolünü yapacağız. Fotograf makinası olmadığı için foto çekemedim. Çep telefonu ile çekilenler pek iyi olmadığı için onu denemedim.

11 Nisan 2008 Cuma

Görev yaptığım lise
Uzakta görülen 3 bina Ayvalıpınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulu sağdaki bina lojman ben orada oturuyorum. Ortadaki okulun yatılı kısmı en soldaki küçük bina okul kısmı. Görüntüden de anlaşılacağı gibi söğütlerde ve kavak ağaçlarında en küçük bir kıpırdanma yok. Buraya bahar yeni geliyor.
Arılarımın uzaktan görünüşü
3. ve son kovan geçen yıl 80 binlik kovan yaparken bu arının katındaki arıları diğer kovana vermiştim. Kovanın ballığı aynen kalmıştı. Nektar akımı zamanı diye arıyı beslemedim. Arı hiç gelişmedi. Hiç bal yapmadı. Sonbahara da zayıf girdi. Şuan da en zayıf kovanım. Bir yerde bir yanlışlık yaptım ama nerde? Benim tahminim arıyı böldükten sonra arı sitrese girdi. Kısa bir süre beslense iyi olacakmış gibime geliyor.
2. Kovanım, Gelişimi iyi. Geçen yıl kat attıktan sonra anaarısı yaşlı diye Mehmet Abi ile aynı yerden temmuzda anaarı aldım. Anayı verdikten sonda kesti. Herhalde beceremedik dedik bir daha aldık. O da uzun süre yumurtlamadı. Daha sonra isteksiz bir şekilde yumurta atmaya başladı. Demekki işçi arılar beğenmedi Eylül sonunda erkek arıların tek tük görüldüğü bir zamanda anayı kesti. Baktım ana arı bulamadım. Ne yapsam derken kendisi ana arı yaptı. Kaliteli mi değil mi diye düşünürken kışı idare etti. Şu an iyi gidiyor gelişme güzel

Kovanımın birisi bu. 9 çıta. Tam dolmuş. Yarın kat atacağım. Geçen yıl bu arıyı birleştirerek 80 binlik arı kolonisi oluşturmuştum. Ya zamanını tutturamadım ya da nektar akımı iyi değildi. Hedefi tutturamadım. Ama yiyeceğim balı yaklaşık 20 kg bu arıdan aldım.

Benim Arılar

Benim arılık. Uzaklığı okula 100 metre. Dağın yamacında. Bizim bulunduğumuz yerde erikler tam çiçek açtı. Daha elma armut gibi diğer ağaçlara göre daha geç çiçek açan ağaçlar çiçek açmadı. havalar son bir haftadır iyileşti.
Mehmet Abinin anaarı bu. Az olsun benim olsun hevesinde herhalde, Geçen yıl kat atttığımız bir kovdı. Anası yaşlı diye bilinen bir yerden anaarı aldık. Sonbaharda kovan 3 çıta kaldı. Kışı da bir çıta olarak tamamladı. Kışı çıkarsın diye öyle bir baktık ki, Pamuktan örtü bezi, üzerine 3-4 kat gazete. Olmadı kovanın üzerini noylonla iyice sarmaladık. Bilen abilerim. Bu kovan neden böyle? Anaarıdan mı? Yorumlarınızı bekliyorum

Bu kovan Mehmet Abinin. Geçen yıl üzerinde katı varken anaarı yaşlı diye anasını değiştirdik. Böyle oldu.
Ben Şükrü Koca solumdaki arıcı arkadaşım aynı zamanda okulumuzda hizmetli olarak çalışan Mehmet Duysak abim. Biz arıcılığı öğrenmeye onunla birlikte başladık. Bana körük yakmasını , petek takmasını vb. arıcılıkla ilk şeyleri kendisi öğretti.

10 Nisan 2008 Perşembe

Bismillehirrahmenirrahim

Her hayırlı işte besmele çekilmeli imiş Biz de onunla başlayalım. Allah utandırmasın.
Evet, Bugün bir ilk yaparak blogumuzu oluşturduk. Amacımız yeni yeni öğrendiğimiz arıcılıkla ilgili yaptığımız çalışmaları arıcı dostlarla paylaşmaktır. Allah yardımcımız olsun.