arıcı, arıcılık, anaarı, işçi arı, erkek arı, bal, polen, arı sütü,propolis, mum, petek balı, arıcılık bilgileri,
11 Mayıs 2008 Pazar
Anaarı Üretiminde Başarısızlık Hikayeleri
Anaarı üretirken dondurma kabının da kullanılabileceğini duyduk ya. Biz kasabada bunu kolay bulamazdık. Tamam dedik. Biz hemen sıtrafordan bir tane küçük kovan yapalım dedik ve yaptık. Çerçeveleri sonra bu ölçülere uydurduk. Zaten miller metodu ile anaarı üretmesini sağolsun Ali Abi'den öğrendik. Ama bilmediğimiz başka şeyler varmış.
Başarısızlık 1: Arıları kutuya silktik İçine yiyecekleri kadar kek koyduk kapadık. Dışarıdan bakıyoruz. Arılar girip çıkıyor. İki gün sonra kontrol ettik. Baktık ki sadece kek için dışarıdan gelen arılar var. Diğer arılardan eser yok.
Başarısızlık 2: O günlerde blogları kontrol ediyorum. Sayın doktorumuzdan arıların küçük kovanlara konulduktan sonra 2, 3 gün hapsedilmesi gerektiğini öğreniyoruz. (Gerçi diğer bloglarda da ruşetleri karanlık odalara koyduklarını okuduk ama olay tam olarak anlatılmayınca acemiler anlamıyor. ) Yeni küçük kovanlar yaptık. İçlerine arı silkeledik. 3 gün güneş görmeyen bir yerde onları hapsettik. Mayısın 9'unda içlerine anaarı memeleri vererek koyduk arılığım biraz gerisine. Dün bir kontrol ettik. Ne görelim. Ana memeleri bozulmuş kovanların içindeki kekler yağmalanmış ne arı kalmış ne kek.
Değerli dostlar anaarı üretme teknikleri zor olduğu için herkes tekniklere odaklandı. Kolay olan ruşetlere arı nasıl verilir? ne kadar karanlık odaya hapsedilir ? Anaarı memesi verildikten sonra ne yapılır? Kısaca arıcılara göre çok basit olan ve bizim gibi arıcılığa yeni başlayanlara göre bilinmeyen konuları bloglarında kısaca açıklayabilirlerse memnun olurum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
Abi hepimiz aynı kazıklardan yedik merak etme.Kutulara verilecek çıtalarda yavru varsa fazla sorun olmuyor.Geçen sene o kadar acemi arı veriyordum dört gözlü kutuya sabah bir bakıyorum,tüm arılar bir göze birikmiş ve anaların üçü güm.Bu sene geçen seneki duruma düşmedim,dağ tipi kovanda yavrulu çıta alarak kutuya arısıyla veriyorum birde 3-4 gün kapalı kalıyor serin yerde,o zaman içinde memelerdeki analarda çıkıyor,ilk tur zor oluyor,ama gerisi böyle olmaz,anayı al anasız kaldımı kendisi meme yapmaya çalışacak,sende ver yeni memeyi kabul edecekler.Kutular ilk turdan sonra birer minik kovan olmuş oluyor::)) Bende güldüm,bu kadar bilgi arasında ana üretemiyorsunuz ya yuh size desem iyi olacak,hatta az bile oldu.
Ali Abi biz zor işe odaklandık. Nasıl olsa küçük kovanlara arı vermek kolaydı. İşi önemsemediğimizden böyle oldu herhalde. Dedemin bir sözü var azı işi önemsememekle ama argo kaçacak. O dediği tam gerçekleşti.
Sayın hocam ize isminizle hitap etmek isterdim ama blogta bulamadım.
Bu ana yetiştirmede küçük ama önemli deteylar var birisini önemsemediğimiz zaman sonuç hüsran.
Bende bloğumda anlattıgım gibi ilk denememde başarsızlıla sonuçlandı.ama benimki birazda yerimin ve imkanlarımın kısıtlı olmasından.
Yılmak yok denemeye devam. Üstelik bu işe gönül vermiş bilgi ve birikimlerini esirgemeyen bakan ve üstadlarımız varken.
Selam ve saygılarımla.
Yorum Gönder