Bugün hemen hazırlamaya başladık. Çünkü zayıf olan iki kovanımıza besin takviyesi yapmak gerekiyordu. Sonbaharda ona da besleme yapmıştık ama şimdi balı kalmamış. Tahminim şerbet verirken yağmalanmış.
Ölçüler: 3 kg şeker, 1,5 litre su
Kaynayınca bir çay kaşığı tartarik asit ilave ettik.
Asiti atınca azda olsa bir köpüklenme oldu.
Kısık ateşte 20 dakika kaynattık. Aralarda karıştırıldı.
Sotunca hemen bidona koyduk. Doğru bir arıcı arkadaşın arılığına yöneldik.
İnvert şuraba karşı çıkanlar yanlış yapılırsa arıları öldürüyor diyorlardı. Biz de önce başka birisinde deneyelim dedik. Arkadaş Eğirdir Kemik Hastanesinde memur. 3 kovanı vardı. Sonbaharda kovanlarının kontrolunü yapmıştım. Arılarının çok az balı vardı. Acilen şurup vermesi gerektiğini söyledim. Nasıl yapacağını anlattım. Ama o besleme yapmamış. 2 kovanı bir ay önce ölmüş. Bugün abi ilk sizde deniyorum bak arıların ölebilir dedim. O da zaten ikisi öldü bu da ölürse senden alırım dedi. Ortadaki beyaz kovana invert şurup verdik.
4 yorum:
Uğur Bey Anamur'daki bir arıcı arkadaştan bu şekilde vermeyi öğrenmiştim. Arısı çok olanlar daha önceden poşetlere şurubu koyup hemen kek gibi çıtaların üzerine koyuyorlarmış. Böylelikle daha kısa zamanda arılara bakım yapıyorlarmış. Ben de kovanın fazla açık kalmasını istemediğimden bu şekilde veriyorum.
İnvert şurup vermemin nedeni ise; Verilen kovanlar zayıf verilen şurubu hemen tüketmelirine imkan yok şurup ekşir diye invert şurup verdim.
Şükrü hocam bu sistem çok güzel fakat delikleri fazla delmemek gerekir.Hele örtü tahtası yoksa hiç sorun çıkmaz.Çıta arasına gelen delikten akanı arılar alır,ama üstenden baskı yerse şurup tazyikli şekilde akar ve arılarda alamazlar.Ama siz işi biliyorsunuz sanırım,benide uyguladığım şurup verme şekillerinden biriydi.Kolay gelsin.
Ali Abi poşetleri topluğne ile 3-4 kez deldik. Bir de kışın kovanları açıp kapatırken çok ses çıkardığı için kapak tahtalarını aldık. Kapak tahtası yerine kömür çuvalı kullanıyoruz.
tabiya poşet benim neden aklıma gelmezki paylasım için tesekkurler
Yorum Gönder