24 Mayıs 2008 Cumartesi

Arıcı Ziyaretine Devam

Enver Abi bizim komşu. Evi lisenin yanında. Kendisi ile muhabbetimiz var. Haftaiçi hoca ben hiç arı birleştirmedim. Benim iki ogul var ikisi de iki çıta onları birleştirebilir miyiz. dedi. Hay hay dedik.Kendisine cuma günü kovanların ikisine de aynı kokuyu ver. Cumartesi birleştirelim demiştim. Bugün ikindi ezanları okunurken arılığına vardım. Baktım bir oğulu almak için uğraşıyor. Önce oğulu aldık. Sonra birleştirme işlemini yaptık. Birleştirirken araya gazete koyulduğunda hiçbir arı zarar görmeden arı kolaylıkla birleştirilebiliyor. Biz de öyle yaptık. Fotograf makinasını yanımda götürmüştüm ama fotograf çekmek işin bitiminde ayrılırken aklıma geldi. Oğul bir kovandan üçüncü oğulmuş. Anaarı sayısı birden fazla galiba arı farklı farklı dallara kondu. Kovana hemen girmedi.Arı aynı yerlere konmasın diye çuval sardık ama nafile. O bildiğini yaptı.

22 Mayıs 2008 Perşembe

Arıcı Amcayı Ziyaret


Arıcı amcamızın ismi Osman Duysak. 13 kolonisi vardı. 2007 sonbaharında Antalya'ya yakın biryerde arılarını kışlatmak üzere götürdü. Baharda erken güçlenen arılarını 3'er 4'er çıtalı bölmüş. Nisan ayının ortasında arılar bala gidiyor diye bulunduğumuz kasabaya getirdi. Geldiğinde böldüğü kovanların anaları daha yumurtlamaya başlamamıştı. Bir de nisan sonundaki soğuklardan etkilendi. Arılarının gelişmesi gecikti. Bana kovanın birinde anaarı yok herhalde göremedim bi ara bakıver demişti.
Bugün 17:00'den sonra araba ile arılığına gittim. Arılığına vardığımda kimse görünmüyordu. Daha sonra baktım. Geliyor. Hacı Amca hem arılarını bekliyor hem de ineklerini otlatıyor.
Öndeki 4 kovan kasabaya geldikten sonra çıkan oğulları. Öndeki oğulların en soldakinde yumurta yoktu. Oğul çıkalı 20 günü geçtiği için anaarıyı ince ince aramadık.Günlük yumurta verdik. Yarın bakacak anaarı memesi yapılıyorsa kendisine 4-5 gün sonra çıkacak anaarı memesi vereceğim. Kolonilerin çoğunda kat görünüyor. Ama burada arıya kat 10 peteği tam olarak peşin veriliyor. Bazen arı hiç kata çıkmadan sonbaharda kat indiriliyor.


Bu giden ineklerden ikisi Hacı Amca'nın. Arılığın çevresindeki çit niçin yapılmış derseniz. Çit arılığı ineklerden koruyor. Kaşınmak isteyen bazı inekler kovanlara sürtünüyormuş. Hacı Amca kovanın bir kaçı devrilirse hen arıdan hem de inekten oluruz diye hemen arılığın çevresini çevirmiş.


İnekler yolu ele alınca. Eşeğine yükünü sardık. O da yola düştü.





Hacı Amcanın arılığının çevresinden bir görüntü.

Görünen çalılıklar tesbi. Hacı Amca bu yıl bal olur diyor. Bal veren otları tek tek saydı. Ama ben onları bilmiyorum. Bir ara hepsinin resimlerini çekip yayınlayacağım.
Dönüş yolundaki papatyalar



Eğer bugünlerde Rabbim bir yağmur verirse ilaç gibi gelecek.


Hacının arılığın çevresi çok güzel.

19 Mayıs 2008 Pazartesi

Arıcılığa Bayram Molası

Bugün 19 Mayıstı. Bayramı tüm öğretmen, öğrenci ve kasaba halkı ile coşku ile kutladık
Gençlerimizin hareketlerinden güzel bir görüntü


Gençler iki haftadır yoğun bir tempoda çalıştılar



Bugün gösterilerini en güzel bir şekilde sundular




Kızlarımızın gösterileri de çok güzeldi.









Halk oyunları grubu çok güzeldi. Bu ekibi Ayvalıpınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulundan (YİBO) Sınıf öğretmenlerinden bir arkadaş hazırlamıştı. Gerçekten izlemeye değer

18 Mayıs 2008 Pazar

Hiç İyi Haber Yok Mu? Derseniz. Var.

Kat verilen kovanım 20 çıtada çalışıyor. Geçen soğuklar gelişmesini etkilemesine rağmen şimdi yine çıtalar yavru ile doluyor. Burada on gün sonra nektarı bol olan, arıların yan tarafında da görülen, ismi tesbi diye bilinen, çalılıklar çiçek açacak. Anaarıyı kuluçkalığa aldım. Anaarı ızgarasını koydum. Haftada bir kuluçkalığı kontrol edeceğim. Bakalım bal alabilecek miyiz.

Arıcılık Az Koloni ile Yapılmazmış

Arılıktaki resimler eski dediğinizi duyar gibiyim. Nedeni çok açık biz duvara tosladık. O nedenle moralimiz bozuldu. Fotograf makinasını götürsek bile fotograf çekmek istemiyoruz.
Çünkü ilk fotograftaki öndekilerin anaarısı yaşlı olduğu için böldüm. Bir arıcı arkadaşın ana memesi yapan güçlü bir kolonisinden ana memesi verdim. Onu kesti. Üç gün sonra oğul dan anaarı aldım. Üç gün kafeste beklettim. Çıktığında iki kovan onu da kesti.
Şimdi kendileri ana memesi yapacak anlaşıldı.
Arkadaki sağdaki iki kovan önceden güçlü bir koloni idi. Ali Türk Abinin anayı kesince böldüm. Ana memesi verdim. Kabul ettiler. Çıkalı iki hafta oldu. Kovanın biri anayı çok sıkıştırıyordu. Üç gün önce baktım. Anaarının arka ayağı yerde sürünüyor. Olmuş mu topal
Dedik nasıl olsa birisi iyi. Olmazsa iyi olan yumurtlamaya başlayıncı çıtaların bir kısmını ona veririm. Kalanları da diğer kovanlara dağıtırım. Ne oldu biliyor musunuz. Dün kontrol ettiğimde iyi olan genç anaarının yerinde yeller esiyordu.
Galiba çiftleşme uçuşunda arıkuşlarına yem oldu. Artık bir şey yapmıyorum. Saldım çayıra mevlam gayıra.

Rabbim sen bilirsin

11 Mayıs 2008 Pazar

Gümlemek Nasıl Olur

Bunlar benim kovanlar,
Bundan bir ay önce üç kovanım vardı. Kovan sayısını da şimdi pek artıkmak istemiyordum. Olursa bal sezonundan sonra arıları bölecektim. Nisan ayının ortalarına kadar herşey istediğim gibi gitti. Bu ön taraftaki arılar bir kovandı. Kat vermiştim. Katı doldurdu. Bur kat daha verdim. İşler iyiyken kovanın katlarını indirdim. Ballıktaki çıtalardaki arılar çıkınca yerine yeni yumurta atılmamış ve yumurtlanan yerler tamamiyle erkek arı. Baktım kovanda erkek arı sayısı şuana kadar görmediğim kadar fazlalaşmış. Galiba anaarı yaşlanmış. Diğer kata baktım. Onda da durum aynı. İŞTE GÜMLEMEK BÖYLE BİR ŞEY olmalı Bu anaarı ben bu kovanı 2005 yılında almıştım onunla gelmişti. O zaman ilk oğul diye almıştım. Öncesi de varsa en az 4 yaşında. Bugüne kadar çok iyiydi.
Yeni anaarı verecektim. Güçlü kovan anaarıyı kolay kabul etmez diye 3'e böldüm ve anaarı memesi verdim.
Sağ üst köşedeki iki kovan Ali Türk Abinin anayı kesen arı. Anaarıyı kesince ben de ikiye böldüm. Anaarı memesi verdim. Analar çıktı.

Bunlar Mehmet Abinin arıları,
Mehmet Abi 2 kovan aldı. Birisi ilk oğul diye geldi. 9 çıtada çalışıyordu. Geldikten iki gün sonra anaarıyı kontrol ettik ama yoktu. Biz de iyi gelişen arılardan günlük yumurta verdik ve anaarı memeleri kapanınca arıyı ikiye böldük. Bu kovanlar gelince şimdiye kadar şerbet verdiğimizde yağmalama olmazdı. Bu kovanlar gelince anaarı üretmek içn kullandığımız küçük kovanlar yağmalandığı gibi zayıf kovanlar bile yağmalanıyor. Artık kovanın içine şerbetliğe şerbet veremiyorum.

Anaarı Üretiminde Başarısızlık Hikayeleri


Anaarı üretirken dondurma kabının da kullanılabileceğini duyduk ya. Biz kasabada bunu kolay bulamazdık. Tamam dedik. Biz hemen sıtrafordan bir tane küçük kovan yapalım dedik ve yaptık. Çerçeveleri sonra bu ölçülere uydurduk. Zaten miller metodu ile anaarı üretmesini sağolsun Ali Abi'den öğrendik. Ama bilmediğimiz başka şeyler varmış.
Başarısızlık 1: Arıları kutuya silktik İçine yiyecekleri kadar kek koyduk kapadık. Dışarıdan bakıyoruz. Arılar girip çıkıyor. İki gün sonra kontrol ettik. Baktık ki sadece kek için dışarıdan gelen arılar var. Diğer arılardan eser yok.
Başarısızlık 2: O günlerde blogları kontrol ediyorum. Sayın doktorumuzdan arıların küçük kovanlara konulduktan sonra 2, 3 gün hapsedilmesi gerektiğini öğreniyoruz. (Gerçi diğer bloglarda da ruşetleri karanlık odalara koyduklarını okuduk ama olay tam olarak anlatılmayınca acemiler anlamıyor. ) Yeni küçük kovanlar yaptık. İçlerine arı silkeledik. 3 gün güneş görmeyen bir yerde onları hapsettik. Mayısın 9'unda içlerine anaarı memeleri vererek koyduk arılığım biraz gerisine. Dün bir kontrol ettik. Ne görelim. Ana memeleri bozulmuş kovanların içindeki kekler yağmalanmış ne arı kalmış ne kek.
Değerli dostlar anaarı üretme teknikleri zor olduğu için herkes tekniklere odaklandı. Kolay olan ruşetlere arı nasıl verilir? ne kadar karanlık odaya hapsedilir ? Anaarı memesi verildikten sonra ne yapılır? Kısaca arıcılara göre çok basit olan ve bizim gibi arıcılığa yeni başlayanlara göre bilinmeyen konuları bloglarında kısaca açıklayabilirlerse memnun olurum.

3 Mayıs 2008 Cumartesi

Kendine Fazla Güvenin Zararları

Neden arı fotografları yok diyebilirsiniz ama ben Gebze'den Ali Türk Abinin gönderdiği anaarıyı acele ile yanlış bir şekilde kovana verince anaarı 24 saatte arılar tarafından çıkarılmış. Cuma akşamı sabahı zor ettim. Sabah 9:00 arılıktaydım. Hemen kovanı açtım. Arılar hava daha yeni ısındığından dışarı çıkmamış üstüste idi dumanla görmeye çalıştım ama birşey göremedim. Bir umut yarın yine bakacağım. Daha önce de anaarı vermiştim ama böyle bir hata yapmamıştım. Anaarı kek bölmesini ikinci gün kendi elimle açıyordum. Ama bu sefer taa Gebzeden gelen anayı biran önce kovana verebilmek için hiç düşünmeden kek bölmesini açarak kovana verdim. Sonuç inşaallah hüsran olmaz.

Kasabanın dışında her taraf yeşermeye başladı.

Burası bizim okulun bahçesi. Dağın bir bölümünü okula bahçe olarak vermişler. Ama çocukların oynayacağı oyun alanı fazla yok.


Bizim okulun bahçesine sınır olan Karayollarının bahçesi bizim arılıkta bu bahçede.




Sabah gidince Mehmet Abinin arıları da kontrol ettik. Onun bir anaarısı. Mehmet Abi yeni iki adet kovan aldı. Biz kendi anaarımızın kaybına üzülürken doğru dürüst fotograf çekmemişiz. Aslında anaarıya değil de bu kadar yapılan emeğe üzüldüm.