18 Ocak 2009 Pazar

İnvetrt Şurubun Hazırlanması

Uzun süredir bi invert şurup tartışması vardı. Yapılan tartışmaları izledik ve bizim şurubu rahatlıkla yapabileceğimiz kanaatine vardık. Tartarik asit lazımdı. Arkadaşlara sordurduk, araştırdık ama bulamadık.  Ali TÜRK Abiye müracaat ettik. Kendisi bize yardın edebileceğini söylemişti. Geçen hafta içerisinde de 250 gr tartarik asiti gönderdi. Kendisine ücretini ödemek istediysek de kabul etmedi. Kendisine buradan teşekkür ederiz.
Bugün hemen hazırlamaya başladık. Çünkü zayıf olan iki kovanımıza besin takviyesi yapmak gerekiyordu. Sonbaharda ona da besleme yapmıştık ama şimdi balı kalmamış. Tahminim şerbet verirken yağmalanmış.
Ölçüler: 3 kg şeker, 1,5 litre su
Kaynayınca bir çay kaşığı tartarik asit ilave ettik.
Asiti atınca azda olsa bir köpüklenme oldu.
Kısık ateşte 20 dakika kaynattık. Aralarda karıştırıldı.
Sotunca hemen bidona koyduk. Doğru bir arıcı arkadaşın arılığına yöneldik. 
İnvert şuraba karşı çıkanlar yanlış yapılırsa arıları öldürüyor diyorlardı. Biz de önce başka birisinde deneyelim dedik. Arkadaş Eğirdir Kemik Hastanesinde memur. 3 kovanı vardı. Sonbaharda kovanlarının kontrolunü yapmıştım. Arılarının çok az balı vardı. Acilen şurup vermesi gerektiğini söyledim. Nasıl yapacağını anlattım. Ama o besleme yapmamış. 2 kovanı bir ay önce ölmüş. Bugün abi ilk sizde deniyorum bak arıların ölebilir dedim. O da zaten ikisi öldü bu da ölürse senden alırım dedi. Ortadaki beyaz kovana invert şurup verdik. 

5 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

Şükrü hocam poşetlere şurup verme şeklinizi anlayamadım.Birde sormak istediğim şu: eğer şurubu hemen verecektiyseniz neden invert olmasını istediniz;normal şuruplada besleyebilirdiniz.

Şükrü KOCA dedi ki...

Uğur Bey Anamur'daki bir arıcı arkadaştan bu şekilde vermeyi öğrenmiştim. Arısı çok olanlar daha önceden poşetlere şurubu koyup hemen kek gibi çıtaların üzerine koyuyorlarmış. Böylelikle daha kısa zamanda arılara bakım yapıyorlarmış. Ben de kovanın fazla açık kalmasını istemediğimden bu şekilde veriyorum.
İnvert şurup vermemin nedeni ise; Verilen kovanlar zayıf verilen şurubu hemen tüketmelirine imkan yok şurup ekşir diye invert şurup verdim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şükrü hocam bu sistem çok güzel fakat delikleri fazla delmemek gerekir.Hele örtü tahtası yoksa hiç sorun çıkmaz.Çıta arasına gelen delikten akanı arılar alır,ama üstenden baskı yerse şurup tazyikli şekilde akar ve arılarda alamazlar.Ama siz işi biliyorsunuz sanırım,benide uyguladığım şurup verme şekillerinden biriydi.Kolay gelsin.

Şükrü KOCA dedi ki...

Ali Abi poşetleri topluğne ile 3-4 kez deldik. Bir de kışın kovanları açıp kapatırken çok ses çıkardığı için kapak tahtalarını aldık. Kapak tahtası yerine kömür çuvalı kullanıyoruz.

hüseyin cengiz dedi ki...

tabiya poşet benim neden aklıma gelmezki paylasım için tesekkurler